Ревю: Beoplay E4 – силата на тишината

Konstantin
08/07/2017 ❘ 00:00
Бяхме леко изненадани, когато чухме, че B&O PLAY пускат на пазара нови in-ear слушалки, но нямаше как да устоим на изкушението да ги тестваме веднага щом ги получихме. Beoplay E4 са слушалки тип “тапи” с хибридна активна шумоизолация, които носят в себе си не една и две изненади.

Първото нещо, с което ни сюрпризира E4 е фактът, че това са слушалки, които работят само с кабел. Не си спомняме кой е последният продукт на датската компания, нямащ възможност за безжично ползване, който сме тествали. След появата на iPhone 7 тенденцията за преход към безжични слушалки е все по-ясно изразена, но E4 не се вписват в тази концепция. Ако все пак имате последния смартфон на Apple, ще трябва да ползвате включения в комплекта адаптер, за да се насладите на звука в тези слушалки.

Отвън

Beoplay E4 разполагат с приятна на вид опаковка, в която можете да откриете, освен слушалките, 4 чифта силиконови тапи (с размери XS, S, M и L), както и чифт Comply™ накрайнци (размер М). В комплекта са включени още USB-A към Micro USB кабел за зареждане, адаптер за по време на полет и мека кесийка. Самите слушалки доста наподобяват на добрите стари H3 ANC (които могат да се разглеждат като предшественици на E4). Корпусът е изработен от едно парче алуминий, има малки точки около логото на B&O PLAY, а микрофоните, необходими за шумоизолирането, са скрити в три дупчици в основата на всяка от слушалките. В близост до жака за слушалки на кабела е разположена черна кутийка, характерна за слушалките с активна шумоизолация. Тя изглежда доста голяма (въпреки, че е по-малка от кръглата кутия на H3 ANC), но е с приятно на допир гумено покритие. Тук се намират също USB жакът за зареждане и LED индикаторът.

Самият кабел също е с гумено покритие и изглежда доста масивен, което ни кара да си мислим, че ще устои на продължителна употреба. Върху него е разположено и дистанционното управление, което е доста удобно. Бутоните са достатъчно отдалечени един от друг, така че можете да ги натискате спокойно, дори и без да гледате.

Тишината

Когато говорим за активна шумоизолация (Active Noise Cancelling), всеки се сеща за Bose. Все пак именно този бранд пръв представи на по-широка аудитория технологията, чиито основи са поставени още през 30-те години на 20-ти век. Активната шумоизолация има своите привърженици, но има и хора, които не харесват опцията да се изолират напълно от заобикалящата околност. Ние смятаме, че всичко зависи от ситуацията: ANC може да бъде много полезна технология докато летите със самолет, например, но определено не я препоръчваме, ако карате колело.

Друго популярно схващане, свързано с активната шумоизолация е това, че тя е присъща единствено на over-ear слушалките. Компактните Beoplay E4 ще ви изненадат и ще успеят да ви изолират на 99% от околните монотонни звуци (като шума на самолетните двигатели, например). Тук трябва да отбележим и предимствата на т.нар. “хибридна активна шумоизолация” в сравнение с традиционната - тя подтиска шумове с по-широк честотен диапазон и не е толкова чувствителна по отношение на точното разположение на слушалката на ухото ви. Всичко това е възможно благодарение на начина, по който са разположени микрофоните (и фактът, че при хибридната технология се използват по два микрофона във всяка слушалка, докато при обикновената ANC - по един) Това, разбира се, прави слушалките с хибридна активна шумоизолация по-скъпи, но за това ще стане дума по-късно. Още една интересна функция на Е4 е така нареченият “Transparency Mode”. Този режим се активира при продължително натискане на бутона за активно шумоизолиране. LED индикаторът преминава от бял в син цвят, а звукът на музиката е спрян. Така ще можете да чуете заобикалящата ви околност. Това може да бъде удобно, ако някой ви заговори докато слушате музика в автобуса или искате да чуете съобщението на пилота през аудио системата на самолета, да кажем. Comply™ накрайниците също шумоизолират доста добре, така че изключването на ANC не винаги е достатъчно да чуем всичко около нас.

Що се касае до живота на батерията, от B&O PLAY твърдят, че можете да слушате музика в продължение на 20 часа с включена активна шумоизолация. При нас не издържа чак толкова, но реалността все пак не е много далеч от тези цифри. Когато батерията падне под 10%, LED индикаторът започва да свети в червено. Полезно е, че можете да зареждате батерията, докато използвате слушалките. Тази екстра би била удобна по време на полет. Колкото до самата батерия – тя е 330 mAh и се зарежда до 100% за 2.5 часа.

Звук

Въпреки активната шумоизолация, Beoplay E4 носят характерния за Bang & Olufsen балансиран звуков пейзаж (Bang & Olufsen Signature Sound). Защо казваме “въпеки активната шумоизолация”? Вероятно повечето от вас знаят, че при подобни слушалки, когато включим ANC функцията, звуковата картина се променя малко. Такъв е случаят и при Beoplay H4, между другото, което обаче по никакъв начин не означава, че слушалките звучат зле, когато активната шумоизолация е активирана.

Както и преди сме споменавали, звуковият пейзаж на B&O се характеризира с балансиран и чист звук, верен на богатото наследство на компанията. На практика това означава, че басите не са излишно усилени, както е според някои модерни тенденции. Всички честоти са добре отличими, а високите също звучат много добре. Разбира се, звуковият пейзаж е въпрос на лични предпочитания, така че сме сигурни, че някои биха окачествили звука от E4 като прекалено равен. Именно тук сме свикнали на помощ да се притече ToneTouch системата на B&O PLAY. Благодарение на тази функция можете да персонализирате звученето на вашите устройства. За съжаление, обаче ToneTouch работи само с Bluetooth слушалките и колони на компанията, а Beoplay E4 не попада в тези категории. Това е от тези функции, с които свикнеш ли веднъж, после лесно можеш да усетиш тяхната липса. Освен това, така потребителите, които не са привърженици на естественото звучене на E4, няма да могат да нагласят слушалките според своя личен вкус.

Заключение Можем да кажем, че E4 е най-доброто от Beoplay по отношение на активното шумоизолиране, благодарение на хибридната технология. Нямаме никакви оплаквания, що се касае до дизайна и качеството на изработката, но с това вече сме свикнали, когато става въпрос за продукт на датската компания. Единственият проблем е цената. Когато опитахме да налучкаме колко биха стрували слушалките, дадохме прогноза с 30% по-ниска от реалната, а все пак не говорим за безжични слушалки, а за такива с кабел. Тук бихме поставили въпроса така: трябва ли ни наистина страхотната шумоизолация? Ако отговорът е “Да” (пътувате често, работите в шумна обстановка или просто обичате да се изолирате от околния свят), тогава бихме ви препоръчали тези слушалки. Ако шумоизолирането не е толкова важно за вас, може би е по-добре да се насочите към някой друг продукт на този бранд – Beoplay H5, например.