Преглед на изцяло новото 10.5 инчово iPad Pro поколение

Konstantin
14/07/2017 ❘ 00:00

В понеделник сутринта получихме една бройка от новия 10.5 инчов iPad Pro, която да изпробваме. Вече 5 дена ползваме устройството, но още първите 5 минути ни бяха достатъчни да разберем, че в ръцете си държим най-добрия iPad, правен някога от Apple. Може би притежавате iPad от доста време. Таблетът може да бъде доста удобен вкъщи или когато сте на път. Използва се по-лесно от лаптоп, екранът е по-голям от този на смартфон, браузването, игрите и филмите са най-удобни именно, когато ползвате iPad. Още нещо: не е необходимо често да си купувате нов модел. Може да имате iPad 4 и той още би ви вършил добра работа, въпреки че е продукт на 5 години. Вярно, новите модели са по-бързи и по-тънки, имат по-добър дисплей и поддържат Split View. Тези аргументи обаче не са в състояние да накарат повечето от нас да се разделят с вярно служещото им устройство и да инвестират в ново. Дали обаче 10.5 инчовият iPad Pro, представен миналия месец, няма да промени тази тенденция?

Отвън

По отношение на дизайна, 10.5 инчовият iPad Pro не носи особена промяна. Малко по-голям е от 9.7 инчовия модел, но може дори да не забележите разликата, когато го извадите от кутията. Ако поставите двете устройства едно до друго обаче, тя ще проличи съществено. Лесно забележима е по-тънката странична рамка на новия модел. Камерата отново е издадена от задната част на корпуса, както винаги е била, с малката разлика, че сега тя е доста по-качествена. Дебелината отново не е променена – 6.1 мм, или 1 мм по-малко в сравнение с iPhone 7. Говорителите са в горния и долния край на устройството, също като в предишните поколения: те са мощни и звучат добре, но няма какво повече да добавим за тях. 10.5 инчовият iPad Pro е наличен в четири цвята, а ние получихме розово златен такъв за ревюто. Невероятно тънък и лек е в сравнение с iPad 4, но това няма как да изненада тези от вас, които разполагат с по-нови iPad-и.

Дисплей

Едно от най-големите хардуерни предимства на новия iPad Pro. Резолюцията е 2224 х 1668, което не е кой знае каква разлика спрямо предишното поколение (2048 х 1536), но все пак се усеща. True Tone технологията отново е налице. Ако досега не сте я ползвали, ще ви е необходимо малко време да свикнете с нея.

Това, което прави разликата с предишния модел, е 120 Hz честота на опресняване, подвизаваща се под името ProMotion. Можем да кажем само суперлативи за нея. По време на представянето на този iPad на WWDC 2017, Apple обърнаха сериозно внимание на тази функция. Тогава ние си казвахме: окей, може би, ако сме достатъчно наблюдателни, може и да я забележим. Реалността обаче се оказа друга. Започнете ли да скролвате на някоя страница, веднага ще усетите разликата. Всичко става много по-плавно и естествено, а когато отново се прехвърлите на някое по-старо устройство, това определено ще ви липсва. И така е: с хубавите неща лесно се свиква. Това е типично за много подобрения - нямаме представа дали ги искаме или не, преди да ги пробваме, а после се питаме защо досега не са били част от наличните устройства.

Представяне

Бяхме чували, че iPad Pro е бърз, дори достатъчно бърз да надмине по-старите поколения MacBook Pro. 6 ядреният A10X процесор (с 3 икономични и 3 ултра бързи ядра) определено се грижи добре да защити тази репутация. Не знаем дали има процес, който може да накара този iPad Pro да забие, но по време на нашия тест това не се случи. Направихме няколко прости Geekbench теста, резултатите от които можете да видите на картинката отдолу. Не е изненадващо, че 2.32 GHz A10X чип показва впечатляваща изчислителна и графична мощ. Разбира се, тези тестове до голяма степен са изкуствени, но и при ежедневна употреба iPad Pro изглежда много бърз във всичко, което прави. Без съмнение и 4-те GB RAM също допринасят за този факт. Ако сте пропуснали демонстрацията с Affinity Photo по време на WWDC 2017, гледайте я и ще останете впечатлени.

Камера

Няма какво толкова да кажем за камерата на 10.5 инчовия iPad Pro. Отзад има 12 мегапикселова камера с оптична стабилизация на изображението. Тя прави доста добри снимки, но, честно казано, не сме особени почитатели на снимането с iPad – все пак устройството е доста обемисто и не е най-удобното за тази цел. Ако сканирате документи обаче, iPad-ът може да ви бъде от полза (в комбинация с Notes за iOS 11). Също така, той може да записва 4K видеа със скорост от 30 кадъра в секунда. FaceTime камерата е 7 мегапикселова с възможност за 1080p видео запис.

iOS 11

Въпреки, че iOS 11 все още не е пусната официално (очаква се това да се случи през септември), ние не можахме да се сдържим и инсталирахме бета версията. Новите функции в iOS 11 оказват огромно влияние върху iPad и е очевидно, че новите модели iPad Pro са създадени с мисъл именно за тази операционна система. Можем да кажем, че двойката iPad Pro – iOS 11 е върхът на интеграцията софтуер-хардуер, с която Apple се хвалят от толкова много години.

Няма да навлизаме в детайли и да описваме iOS 11. Все пак това е ревю на iPad-a, а не на операционната система. Няма как обаче да подминем някои основни неща. Новият Dock за iPad и Drag & Drop функцията може би са ви познати от презентацията на WWDC, както и от някои други статии в imagazin.bg. Именно това бяха първите функции, които пробвахме. Те са едновременно добре познати и някак странни: в основата си не се различават от своите еквиваленти за macOS, но са оптимизирани за мултитъч. Можете, например, с едната ръка да задържите дадено изображение, а с другата да изкарате Dock-а или да отворите желаното приложение, където да поставите снимката. Имате възможност да “хващате” почти всичко: текстът до изображенията, линкове, бележки, контакти, файлове, локации и др. Ще ви трябва време да свикнете с този нов интерфейс, но той прави работата с iPad несравнимо по-удобна. Тъй като е трудно за описване с думи, препоръчваме да го пробвате лично. И като става въпрос за “работа”, стигаме до популярния спор: “Може ли iPad да смени компютъра?” Няма съмнение, че по отношение на браузване в интернет, Facebook, YouTube и подобни процеси, iPad определено е изместил лаптопа в живота на много хора. Не така стои въпросът за някои по-сложни работни задачи, тъй като все още някои софтуерни продукти не са налични на таблета или мобилните им версии не са особено сполучливи.

Все пак, според нас, iOS 11 прави една сериозна крачка към “сближаването” на iPad с компютъра и то не само с подобрените мултитаскинг възможности, Drag & Drop опцията и Files приложението. Apple поставя една добра рамка, като оттук нататък зависи и от разработчиците на приложения да развият още повече платформата със своите разработки. iPad Pro може да намери своето приложение в областта на образованието, особено ако е в комбинация с Apple Pencil и Smart Keyboard. Със стилуса можете да си водите бележки по бърз и лесен начин: натискате с върха му по заключения екран на iPad-a и Notes ще се отвори автоматично. Таблетът разпознава вашия почерк и това, което напишете ще се индексира в Spotlight (ако е на английски). Не бива да забравяме и софтуерната клавиатура в iOS 11, изкарваща числата и други символи при прокарване на пръста надолу. С нея писането става доста по-бързо.

Заключение

Няма нужда да удължаваме допълнително този текст. Можем да обобщим: новият iPad Pro определено е най-добрият iPad, който Apple са изваждали някога на пазара. Това е и най-мощният таблет по отношение на хардуера – от дисплея до процесора, всички компоненти са от екстра качество. Ако имате стар iPad и не сте го сменили, защото смятате, че досегашните ъпдейти не носят особена промяна, сега е моментът да го направите. Ако пък сте обмисляли покупката на iPad, но все още не сте го направили, този модел определено може да ви мотивира да го сторите. Трябва обаче да отбележим, че той ще разкрие пълния си потенциал с пускането на iOS 11 през септември. Със сигурност може и вие да тествате бетата, но не е препоръчително, тъй като тя все още крие някои бъгове. Цената на 10.5’’ Pad Pro започва от 1475 лв, което не са малко пари. Ако си купите Pencil и клавиатура и калъф, почти стигаме стойността на един MacBook Air. За тази цена обаче получавате едно много по-мощно устройство – не че има особено място за сравнение. Компютърът е по-добър за един тип потребители, а таблетът – за друг. Въпросът е – вие от кой тип сте? Ако сте от втория, 10.5’’ iPad Pro със сигурност няма да ви разочарова и ще можете да го ползвате години наред.